Bouwen met kalkhennep

Als bouwbedrijf uit Volendam zijn wij altijd op zoek naar innovatieve en duurzame bouwmaterialen. Een materiaal waar wij veel potentie in zien is kalkhennep. In dit artikel willen wij uitleggen wat kalkhennep precies is en welke mogelijkheden het bouwen met kalkhennep biedt.

Wat is kalkhennep?

Kalkhennep is een bouwmateriaal dat bestaat uit hennepvezels en een kalkhoudend bindmiddel. De hennepvezels worden gemengd met de kalk en het water, waardoor er een lichtgewicht en isolerend mengsel ontstaat. Het materiaal is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar, wat het een duurzame keuze maakt.

Voordelen van kalkhennep

Kalkhennep biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmaterialen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen genoemd:

 1. Milieuvriendelijk: Kalkhennep is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Hierdoor heeft het een minimale impact op het milieu.
 2. Isolerend: Het materiaal heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor gebruik in zowel warme als koude klimaten.
 3. Ademend: Kalkhennep is ademend, wat betekent dat het vocht kan opnemen en afgeven. Dit zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.
 4. Brandwerend: Het materiaal is van nature brandwerend en kan helpen om de verspreiding van brand te voorkomen.
 5. Geluidswerend: Kalkhennep heeft ook geluidswerende eigenschappen, wat het geschikt maakt voor gebruik in geluidsgevoelige omgevingen.

Mogelijkheden met kalkhennep

Kalkhennep kan op verschillende manieren worden toegepast in de bouw. Hieronder worden enkele van de mogelijkheden genoemd:

 1. Isolatiemateriaal: Kalkhennep kan worden gebruikt als isolatiemateriaal in wanden, daken en vloeren.
 2. Muurafwerking: Het materiaal kan ook worden gebruikt als afwerking voor muren. Het heeft een natuurlijke uitstraling en kan worden afgewerkt met verf of pleisterwerk.
 3. Constructiemateriaal: Kalkhennep kan ook worden gebruikt als constructiemateriaal voor bijvoorbeeld gevels en tussenwanden.
 4. Funderingsmateriaal: Het materiaal kan ook worden gebruikt als funderingsmateriaal in combinatie met andere bouwmaterialen.

Bouwen met kalkhennep: een duurzame keuze

Als je ervoor kiest om te bouwen met kalkhennep, dan maak je niet alleen een duurzame keuze voor het milieu, maar ook voor jezelf. Kalkhennep draagt bij aan een gezond binnenklimaat en zorgt voor een natuurlijke isolatie, waardoor je minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen. Bovendien is kalkhennep volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het een minimale impact heeft op het milieu en kan bijdragen aan een betere CO2-uitstoot.

Bouwen met kalkhennep vraagt wel om een andere aanpak dan traditionele bouwmaterialen. Daarom is het belangrijk om met een ervaren bouwbedrijf te werken, zoals Bouwdam. Wij hebben ruime ervaring in het duurzaam bouwen met kalkhennep en kunnen je helpen om een duurzame en comfortabele woning te realiseren die past bij jouw wensen en behoeften.

Bouwen met kalkhennep

 • Strakke planning
 • Levert vakwerk
 • Komen onze afspraken na
 • Eén contactpersoon
Neem contact op

Kernwaarden

Vakkundig

Bouwdam staat voor vakmanschap en kwaliteit. Het leveren van kwaliteit is bij ons prioriteit nummer één. Al onze ervaren specialisten leveren resultaatgericht maatwerk. Onze vakmensen zijn dan ook de bron van ons succes!

Duurzaam

Duurzaamheid vinden wij belangrijk. Wij zijn gericht op het bedenken van duurzame oplossingen. Zo proberen wij op het gebied van materiaalgebruik, logistiek en procesinrichting altijd zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn.

Klantgericht

Alles wat wij doen is uiteindelijk voor de klant. Daarom vinden wij het belangrijk om altijd betrokken te zijn bij onze klanten en opdrachtgevers. Zo proberen wij altijd mee te denken met onze klanten en stellen ten alle tijden de klantwens centraal. Wij denken altijd in oplossingen en gaan pas door tot de klant tevreden is.